ICT in de zorgsector – Gegevensuitwisseling

Als voormalig interim manager in de zorg had ik afgelopen week een interessant gesprek over gegevensuitwisseling in de zorg. Mijn gesprekspartner vertelde over een patiënt die werd doorverwezen naar een andere zorginstelling.

De patiënt kreeg zelf de radiologiebeelden en overige relevante documenten mee op een CD-ROM. Moet je nagaan: anno 2018 krijgen patiënten hun eigen gegevens mee op een datadrager die in 1983 is uitgevonden. Hoewel de standaard voor documentuitwisseling (XDS) al sinds 2003 bestaat, zijn we er nog steeds niet in geslaagd om dit landelijk te regelen. Gebeurt er dan helemaal niks, vraag ik me af? Op een aantal lokale initiatieven na zien we op landelijk niveau niet veel beweging.

Ik heb de ICT in de zorg leren kennen als een complexe wereld, waarbij gegevensuitwisseling binnen een ziekenhuis soms al een uitdaging is. Dat komt onder andere doordat niet alle leveranciers zich aan standaarden kunnen houden, zoals HL7, en een eigen dialect hebben ontwikkeld. Ik zie mooie kansen voor ICT in de zorg. De kosten blijven namelijk maar stijgen en de gegevensuitwisseling tussen zorgverleners is nog uiterst inefficiënt, maar gaat steeds belangrijker worden. Wie neemt het initiatief: de zorginstellingen zelf of moeten we wachten op de overheid? De tijd zal het leren.

Een McMurthy-topprofessional nodig?

We hebben een nieuwe accountmanager in ons McMurthy-team!

McMurthy-expert beschikbaar!

Loopt ’t niet allemaal vlekkeloos in uw ICT-omgeving? Geen nood: onze expert Elroy Overdijk zet...

McMurthy in Barcelona!

Work hard, play hard. Dat is de spirit bij McMurthy! We verzetten bergen werk en...